Oslava svátku sv. Martina procházkou se světýlky

vino-sv.martina-obraz   Dozlatova upečená husa a mladé svatomartinské víno. Ani jedno nemůže chybět při oslavě svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, kdy k nám podle pranostiky má tento světec na koni přivézt první sníh. Oblastní charita Sušice oslaví tento svátek tajemným putováním s lampióny a lucernami, které začne v 17. hodin u centra charity Prostor. Společně se vydáme setmělou Sušicí proti proudu řeky Otavy až na ostrov Santos.

Ve středu 8. listopadu v 16:00-18:00 pořádáme v Prostoru tvořivou dílnu pro děti a rodiče, kteří si mohou vyrobit vlastní lucerničku na Svatomartinskou procházku. S sebou si přineste sklenici, listy, přírodniny, bačkůrky a chuť tvořit. Těšíme se na Vás!

Přijďte nám pomoci

Staňte se dobrovolníkem Národní potravinové sbírky 11.11. 2017 v Sušici v supermarketech Tesco a Penny. V době od 8:00 do 20:00 budou moci lidé nakoupit trvanlivé potraviny, které pomůžou lidem v nouzi. Hlavním posláním sbírky je podat pomocnou ruku těm, kteří trpí nedostatkem jídla, a zároveň upozornit na to, v jaké míře jídlem plýtváme. Potravinová sbírka

Co dělá dobrovolník Národní potravinové sbírky?

• Informuje veřejnost o sbírce – Rozdává letáky u vchodu do prodejny a zodpovídá dotazy nakupujících o tom, co je možné darovat a komu je pomoc určena.
  • Vybírá potraviny – Každý zákazník a zájemce, který chce přispět do sbírky, vybere zboží z našeho letáku a na pokladně zaplatí. Úkolem dobrovolníka je pak ukládat za pokladnami odevzdané potraviny od nakupujících do určených košíků označených logem sbírky.
  • Připravuje zboží na převoz, transport z prodejny – pomůže naskládat vybrané potraviny do vyčleněných krabic s cílem připravit zboží na převoz do Oblastní charity Sušice, v případě potřeby pomůže s jejich naložením do přistavených aut.

Do sběrného dne je možné se zapojit v kratších časových intervalech a kromě času si mohou dobrovolníci zvolit i preferovaný supermarket - Tesco nebo Penny Market v Sušici. Chcete-li se stát dobrovolníkem registrujte se, prosím, u koordinátora sbírky Mgr. Olgy Hynoušové, tel. 731 402 920, email: hynousova@charitasusice.cz

Den seniorů 2017

plakat den senioru - 1    Přijměte naše srdečné pozvání 4.10. 2017 od 9:00 na sušické náměstí k oslavě Dne seniorů a na divadelní představení Proměna odpoledne od 16:00 do kina Sirkus - Sušické kulturní centrum.

Otevíráme nové kulturní centrum PROSTOR

Prostor          Slavnostně se otevřou dveře PROSTORU pro veřejnost 1.10. 2017,ve 12. hodin, Lerchova 926, Sušice. Přijměte naše pozvání na společný vegetariánský oběd a občerstvení, tvořivé dílny, hudbu a výtvarné umění.

Více informací najdete na našich internetových stránkách:  http://www.facebook.com/PROSTOR.ZONE/

Charita se stala oficiálním partnerem Národní potravinové sbírky

Charita Česká republika, platforma Byznys pro společnost, Česká federace potravinových bank, NADĚJE a Armáda spásy ve čtvrtek 22. června podepsaly Memorandum o spolupráci v rámci příprav a realizace Národní potravinové sbírky 2017. Tímto aktem byly oficiálně zahájeny přípravy jejího letošního 5. ročníku, který se uskuteční 11. listopadu 2017.

Dluhové pasti: náš společný problém

Odstraňme Dluhové pasti! Foto: Jakub Žák

Charita ČR uspořádala 11. května v pražském Evropském domě mezinárodní odbornou konferenci nazvanou „Odstraňme dluhové pasti! Opatření proti předlužení napříč Evropou“, aby opětovně upozornila na problém předlužování jednotlivců a dluhových pastí. Konference se kromě českých řečníků zúčastnili zástupci neziskových organizací z Polska, Litvy, Lotyšska a Německa.

Tříkrálová sbírka vyhlašuje soutěž!

Trikralova fotosoutez

Výtěžek Tříkrálové sbírky je dávno sečten a nyní putuje do regionů, kde jej vykoledovaly skupinky dobrovolníků. Nakoupila vaše Charita z tříkrálových peněz obědy sociálně potřebným dětem? Pořídila auto nebo novou střechu domu s pečovatelskou službou? Byli jste svědky přímé pomoci? Právě pro vás je tu Tříkrálová fotosoutěž.

Zábavné odpoledne na Fufernách

IMG_0099 (1)
      I v letošním roce byla naše Charita přizvána k přípravě doprovodného programu pro děti a dospělé spolu s TJ Sokol a s místními hasiči na sušické slavnosti 2017. V pátek 19. 5. 2017 jsme na Fufernách uspořádali tvůrčí dílnu, kde si všichni mohli vyzkoušet malování, skládání vlaštovek a pejsků z papíru.

DEN PRO RODINU ve znamení vlaštovek

Diakonie 2         O svůj zážitek z akce nazvané Den pro rodinu, která se konala dne 14. května 2017 na sušickém ostrově Santos, se podělil i náš možná nejmladší, dobrovolník Gabriel Muňoz García. Na otázku, jak si užil Den pro rodinu, odpověděl jednoduše a výstižně: „Bylo to super"!

Příběh pomoci z naší poradny

Měl štěstí, přežil výbuch granátu. Ale ztratil skoro všechno.

Sušice - Lékaři se o něj týdny přetahovali se smrtkou. Přežil, ale po pracovním úrazu se už jeho život nikdy nevrátí do normálních kolejí. Měl družku, dvě malé děti.  Chodil do práce a žil spokojeně. Pak ale jen pár metrů od něj vybuchl granát, který explodoval v rukou jeho kolegovi. Ten byl na místě mrtvý, Antonín Skýpala (43) ze Sušice zázrakem přežil. Život se mu ale otočil o 180 stupňů. Má trvalé následky, je kvůli tomu bez práce, přišel i o družku, která si našla jiného. Jeho jedinou životní radostí jsou děti, které mu byly svěřeny do péče. Snaží se o ně starat, jak nejlépe to jde, ale chybí mu peníze. Neobejde se tak bez pomoci druhých.